Τα σημερινά smartphones διαθέτουν πολυπύρηνους επεξεργαστές που πολλές φορές φτάνουν μέχρι και τους 10 πυρήνες! Μας είναι όμως τόσο απαραίτητοι τόσοι πολλοί πυρήνες στην καθημερινή μας ζωή; Για την ανάγκη της δοκιμής απενεργοποίησα τους 2 από τους 4 πυρήνες του Xiaοmi Redmi 4A μου και δοκίμασα διάφορες γνωστές εφαρμογές για να δοκιμάσω την απόκριση τους.

  1. Google Chrome

Η εμπειρία στο Chrome ήταν ομαλή! Οι σελίδες ανταποκρίνονταν γρήγορα χωρίς το παραμικρό lag στο scroll. Ωστόσο, με το άνοιγμα 5ης καρτέλας, η επίδοση μειώθηκε αποτελεσματικά!

2. Instagram 

Το Instagram λειτουργούσε ομαλά χωρίς το παραμικρό lag με άριστη απόκριση. Δεν υπήρξε καμιά διαφορά στην απόδοση, πράγμα που φανερώνει πως η εφαρμογή δουλεύει σε single core.

3. Viber

Στο Viber δεν παρατηρήθηκε, επίσης, κάποια μείωση απόδοση της εφαρμογής.

4. Messenger

Η εμπειρία στο Messenger ήταν το λιγότερο τραγική. Η δημοφιλής εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων και κλήσεων του Facebook αδυνατούσε να ανταποκριθεί ταχύτατα στις απαιτήσεις του χρήστη. Η αποστολή μηνυμάτων γινόταν με πολύ αργό τρόπο μαζί με τρομερά freeze στο scroll ενώ δεν έλειπε και το «Unfortunately, Messenger has stopped” όταν τα ζόρια ήταν υπερβολικά, πράγμα που αποδεικνύει πόσο κακογραμμένη είναι η εφαρμογή, παρά την δημοσιότητα της.

5. Skype

Στο skype υπήρχε μια σχετική πτώση, ωστόσο δεν επηρέαζε την χρήση της εφαρμογής.

6. Clash Royale

Χωρίς frame skips και κολλήματα ήταν το gameplay στο Clash Royale. Η εφαρμογή έτρεχε όπως θα έτρεχε και με ανοιχτούς τους 4 πυρήνες, πράγμα που δείχνει πως δεν αξιοποιεί το multicore, κάτι αρκετά αρνητικό για ένα παιχνίδι.

7. Pokemon GO

To Pokemon GO lagάρε αρκετά. Η είσοδος στην τσάντα και Pokedex γινόταν με απίστευτη καθυστέρηση ενώ το game δεν χαρακτηριζόταν σε καμία περίπτωση “Playable”. O χάρτης κολλούσε, ενώ κατά την εμφάνιση Pokemon, δεν ανταποκρινόταν για μερικά δευτερόλεπτα ολόκληρη η συσκευή! Άλλη μια δημοφιλής αλλά κακογραμμένη εφαρμογή.

Συμπέρασμα: Εν κατακλείδι, ίσως τελικά να μην είναι τόσο απαραίτητοι οι 4 πυρήνες, αλλά το καθαρό γράψιμο των εφαρμογών του λειτουργικού. Η δοκιμή μου επιβεβαιώνει τον λόγο που τα iPhone τα βγάζουν πέρα με μόλις 2 πυρήνες μιας και εκεί το λειτουργικό είναι γραμμένο για συγκεκριμένο hardware, άρα σωστά γραμμένο για 100% συμβατότητα hardware-software.