Windows Microsoft

Καθημερινή, απλή ερώτηση που όμως τείνει να με γυρίζει σε εποχές 2007, σε εποχές του Crysis, του q6600 και των πρωτοεμφανιζόμενων Windows Vista, ενός λειτουργικού ‘ιού’ το οποίο σου έκανε τη ζωή και τη χρήση του υπολογιστή σου δύσκολη. Ένα λειτουργικό που δεν έφτασε το hype που υποσχόταν και έκανε όσους το περίμεναν με αγωνία είτε να παραμείνουν χρήστες των ταπεινών παράλληλα άριστων Windows XP ή να συμβιβαστούν και να χαρούν το κατά τα άλλα πανέμορφο user interface των Vista! Γιατί μας τα λες όμως όλα αυτά Θάνο; Μα φυσικά επειδή εν έτη 2016 έχεις επιλογές, τρεις για την ακρίβεια, αγαπητέ μου first time pc builder! Έχεις επιλογές και λειτουργικά που πραγματικά δουλεύουν απροβλημάτιστα και έχουν να προσθέσουν πολλά στην εμπειρία σου σαν καθημερινός χρήστης ηλεκτρονικού υπολογιστή. Κλείνω όμως τον πρόλογο και περνάω στην ουσία!

windows 7

Windows 7

Απλότητα, συμβατότητα και σταθερότητα είναι οι λέξεις που περιγράφουν με ακρίβεια το συγκεκριμένο λειτουργικό. Μία καλογυαλισμένη έκδοση των Vista λένε πολλοί και κατά τη γνώμη μου δεν έχουν άδικο. Ένα θερμό περιβάλλον και ένα πανέμορφο User Interface είναι το πρώτο πράγμα που σε καλωσορίζει μετά το πρώτο boot των Windows 7! Η οργάνωση και η απλότητα των Windows XP σε συνδυασμό με την εμφάνιση των Vista συντέλεσαν το 2009 το απόλυτο και πιο σταθερό λειτουργικό μέχρι τότε το οποίο συνοδευόταν από πλήρη ομαλότητα εφαρμογών  και συμβατότητα συσκευών από το release date ακόμα, καθιστώντας έτσι διαφόρων ειδών γκρίνιες σχεδόν ανύπαρκτες. Για αρκετά χρόνια τα Windows 7 κοσμούσαν τους boot drives μας μέχρι την κυκλοφορία των κακόφημων Windows 8, δίνοντάς τους έτσι τον τίτλο των Windows με τις περισσότερες πωλήσεις παγκοσμίως!

windows8.1

Windows 8.1

Θα προσπεράσω τελείως την έκδοση των Windows 8 καθώς μόνο προβλήματα έφερε στο προσκήνιο, από ασυμβατότητα συσκευών και εφαρμογών μέχρι αμέτρητα προβλήματα σε drivers, και θα αναφερθώ κατευθείαν στα Windows 8.1. Τον Οκτώβρη του 2013 λοιπόν, τα μηχανήματα τα οποία έτρεχαν Windows 8 πήραν την αναβάθμιση 8.1 κρατώντας μόνο τα καλά στοιχεία του προκατόχου τους. To εκσυγχρονισμένο User Interface και η υποστήριξη τους από υπολογιστές με χαμηλότερων προδιαγραφών δυνατότητες τα έκαναν να φαντάζουν μία καλή αναβάθμιση από τα πολυαγαπημένα Windows 7. Η χρηστικότητα των Windows 8.1 όμως δεν τελειώνει εδώ. Μαζί με τα προαναφερθέντα χαρακτηριστικά, η Microsoft προέβη στη δημιουργία ενός online store με εφαρμογές, κάποιες δωρεάν και άλλες επί πληρωμή, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στο χρήστη να έχει άμεση πρόσβαση σε χρήσιμα εργαλεία στην καθημερινότητα του και εφαρμογές/παιχνίδια για τη διασκέδασή του. Τέλος μέσω του λογαριασμού Microsoft δίνεται η δυνατότητα στο χρήστη να συγχρονίζει όλες τις Windows συσκευές του, δίνοντας  έτσι συνοχή στην εμπειρία χρήσης των συσκευών του.

windows10

Windows 10

Από τη μία τα Windows 10 θεωρούνται ένα λειτουργικό γεμάτο καινοτομίες και από την άλλη το μαύρο πρόβατο των εκδόσεων το οποίο κατασκοπεύει την κάθε κίνηση του χρήστη! Με την έλευση των Windows 10 έρχονται και νέα χαρακτηριστικά τα οποία προσθέτουν στη χρηστικότητα του λειτουργικού και υπόσχονται μία πιο γεμάτη Windows εμπειρία. Άξια αναφοράς είναι το πλήρως εκσυγχρονισμένο User Interface, με την κλασική έναρξη και τα live tiles σε πλήρη αρμονία, η ψηφιακή βοηθός cortana και η πλήρης υποστήριξη του DirectX 12 API, πράγμα το οποίο τα κάνει να μοιάζουν ιδιαίτερα ελκυστικά στους gamers. Στο κομμάτι συμβατότητας και σταθερότητας δείχνουν να τα πηγαίνουν πολύ καλά μετά από το πρώτο μεγάλο update από την εταιρία, το οποίο εξάλειψε πολλά bugs και τα έκανε άξια αναβάθμισης από τις προαναφερθέντες εκδόσεις.

 

 

Τελικά υπάρχει απάντηση στην ερώτηση; Ναι και όχι! Τα Windows 10 φαίνεται πως ήρθαν για να μείνουν φέρνοντας χαρακτηριστικά τα οποία προηγουμένως δεν ήταν διαθέσιμα. Παρόλο που είμαι χρήστης και λάτρης της συγκεκριμένης έκδοσης, από το πρόγραμμα insider μάλιστα, η τελική απόφαση είναι πάνω σας, λαμβάνοντας υπόψιν τα παραπάνω κριτήρια . Συνοψίζοντας, δεν αναφέρομαι στην τιμολόγηση των διαφόρων εκδόσεων καθώς δίνεται  η δυνατότητα, κυρίως σε νεότερα άτομα, απόκτησης πλήρη άδειας μέσω μαθητικών/φοιτητικών προγραμμάτων της Microsoft ενώ η πειρατεία δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να αποτελεί λύση!